Műszaki vizsga

Műszaki vizsga

 Műszaki vizsga árak és azok összetétele:

 

A műszaki vizsga árakat a műszaki vizsgaállomások a közlekedési hatóság által megállapított díjak függvényében határozzák meg. Ha lejárt a gépjármű műszaki vizsgája, akkor hiába van kötelező felelősségbiztosításunk, egy baleset esetén a biztosító nem fog fizetni. Fontos, hogy autónk érvényes műszakival rendelkezzen (erről itt olvashat részletesebben). Bármikor  bekövetkezhet olyan váratlan esemény, mely következtében a biztosító fizetne. A műszaki vizsga meglétének elsődleges oka, hogy minden autóst rászorítson, hogy megfelelő műszaki állapotú gépjárművek közlekedjenek az utakon a balesetveszélyt ezáltal minimálisra csökkentve. Amennyiben közúti ellenőrzésen esik át az autó, akkor is elsődleges szempont a műszaki vizsga érvényességének leellenőrzése.

Az autók és gépjárművek rendszeres műszaki felülvizsgálata Magyarországon kötelező. Az autótulajdonosok közül sokan nem tudják, hogy a gépjármű műszaki vizsgáztatás hatóságilag megszabott fix díja van, mely 2019-ben nem változott. A műszaki vizsga díjait a 91/2004. (VI.29.) GKM rendelet 1. számú melléklete írja le. Ettől függetlenül nem minden esetben fizetnek a gépjármű tulajdonosai ugyanannyi díjat az autószervizekben.

A műszaki vizsga árak eltérésének okai:

A műszaki vizsga árak eltérésének elsődleges oka, hogy a gépjármű műszaki vizsga 2019. évi hatósági díjai arra az állapotra vonatkoznak, amikor az autónak semmilyen baja, hibája nincs, vagyis a műszaki vizsgáztatás csak rutinfeladat. Tehát, ha a tulajdonos úgy viszi műszaki vizsgára szervizbe az autóját, hogy annak semmilyen műszaki hiányossága nincs, akkor biztosan csak a hatósági díjat kell megfizetnie. Számos autószerviz végez autó átvizsgálást műszaki vizsga előtt. Ilyen esetekben a műszaki vizsgáztatás hatósági ára mellett ki kell fizetni a felülvizsgálat és az esetleges javítás plusz költségeit is. Így a műszaki vizsga árak, az alapár többszörösébe is kerülhetnek. Cégünk árai az átvizsgálás díját is tartalmazzák. Árainkról itt tájékozódhat.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a kiválasztott szerviz ahová gépjárművünket bevisszük műszaki vizsgára kijelölt vizsgahely-e? Amennyiben nem az, akkor a szakszerviz további plusz költségeket is felszámolhat a vizsgahelyre szállításért és az ehhez kapcsolódó munkaórákért, mely jelentősen megnövelheti a műszaki vizsga árakat. A műszaki vizsga megtörténte előtt minden autótulajdonosnak érdemes a szervizhelyet megkérdezni, hogy az adott szervizben végeznek-e műszaki vizsgáztatást, illetve, hogy a műszaki vizsga hatósági díjain kívül milyen egyéb költségek merülhetnek fel, mert ez nagyban befolyásolja a műszaki vizsga árakat.

Mit tehetünk azért, hogy a műszaki vizsga árak minél kevésbé emelkedjenek:

Érdemes a gépkocsit átvizsgálni, mielőtt azt műszaki vizsgára vinnék. A műszaki vizsga előtt az alábbiakat célszerű ellenőrzés alá venni: szélvédőket (repedések, sötétítő csík magassága miatt) és az ablaktörlőt. Lökhárítók, fényszórók, hátsó lámpák, tükrök, stb. és a korróziót. A fényszórót, ködlámpát, féklámpát, pót féklámpát, irányjelző, kürtöt; fékek állapotát és hatásfokát (kézifék, fékbetét vastagság, tárcsa kopottság, fékerő különbség). Lengéscsillapítókat; futóművet (gömbfejek, gumi szilentek, porvédő gumik, féltengelyek), kipufogó rendszert; üléseket és a biztonsági öveket; gumiabroncsokat és felniket, valamint a biztonsági kiegészítőket (izzókészlet, egészségügyi csomag, elakadás jelző háromszög). Ha a tulajdonos gépkocsijának átvizsgálását a szakszervizre bízza, akkor sok esetben találhatnak olyan hiányosságot, melyet javítani kell a műszaki vizsga előtt, ez pedig természetesen plusz költséggel fog járni, megnövelve a műszaki vizsga árakat.

Ha egy autó nem felel meg a műszaki vizsgán, akkor a vizsga napjával a forgalmi engedélyét bevonják és onnantól kezdve egészen addig nem lehet vele közlekedni a forgalomban, ameddig a műszaki vizsga során felmerült hibák és hiányosságok nem kerülnek kijavításra. A műszaki vizsga árat ebben az esetben is ki kell fizetni! Az autótulajdonosok elemi érdeke, hogy a lejárt műszaki vizsgájukat megújítsák, illetve, hogy az autójuk megfelelő műszaki állapotban legyen.

A fentiekből is látszik, hogy a műszaki vizsga árak jelentősen eltérhetnek a rendelet által szabályozott áraktól.